Съвети, които ще помогнат за още по-блестящо on-page представяне


SEO се състои от on page, техническа част и off page. За да се класира добре сайтът, трябва чрез SEO одит да се установят всички грешки в трите сфери и те да бъдат поправени, за да даде по-голямо предимство на сайта. Но откъде да започнем? Макар On page и техническото SEO да вървят ръка за ръка и да се преплитат в някои моменти, добре е да се започне най-напред от on page. Ето и някои от препоръките.

 

1. Изградете вътрешни връзки в сайта.
Връзката към предишните ви статии създава по-добра архитектура на сайта (т.е. изгражда уебсайт вътре в уебсайта, така да се каже) и дава допълнителен SEO тласък на конкретните страници. В допълнение към това, вие също така създавате възможност за вашите читатели да изследват повече съдържание на вашия сайт, което е страхотно.

2. Външно свързване или външни линкове.
Не се страхувайте да правите връзки към вашите конкуренти, ако тези връзки са полезни и се отнасят до „здравословни“ уебсайтове с добро качество. Правете външни връзки към установени и авторитетни източници като уикипедия, и не се страхувайте да правите и повече – просто защото са подходящи за това съдържание, полезни за читателя и създават семантична връзка между домейните.

3. Оптимизирайте линковете с помощта на Anchor Texts
Anchor Texts са отрязъцита текст с хипервръзки, върху които потребителите имат възможността да кликват. С тяхна помощ от една страна връзките стават по-видими за търсачките и от друга – вашите читатели могат по-добре да навигират във вашия уебсайт. Съвет: направете разнообразни анкор текстове и ги накарайте да звучат възможно най-естествено, така че
а) да се сливат в контекст
б) да не прекъсват потока на вашето съдържание.

4. Изберете ключовите думи много внимателно…
Възползвайте се от ключовите думи с дълга опашка: те са по-конкретни, по-малко конкурентни и въпреки че имат малък обем на търсене, трафикът, който носят, всъщност е по-висок. Защо? Защото хората вече знаят точно какво търсят, така че шансовете да попаднат на вашия уебсайт са много по-високи.

5. …знайте къде да ги поставите…
Поставете ключовата дума в заглавието, URL адреса, мета описанието на статията, заглавките и в тялото на вашия текст.

6. …но не прекалявайте
Не (!) напълвайте съдържанието си с ключови думи – плътността на ключовите думи вече няма значение за Google. Вместо това се съсредоточете върху създаването на добре написана, добре проучена, добре свързана и добре цитирана статия с много семантична уместност. Следователно ключовите думи ще се появяват естествено, като страничен продукт на страхотно съдържание.

7. Помислете за потребителското изживяване на страницата
UX е жизненоважен за SEO. Както го обяснява Ранд Фишкин, основател и бивш главен изпълнителен директор на Moz:
“Инвестирайте известно време в качеството на дизайна на вашия уебсайт, навигационното изживяване (по принцип колко лесен за използване е уебсайтът ви), изживяването при четене (колко лесни са за четене вашите статии) позицията на рекламите, специалните оферти и изскачащи прозорци (за да не са досадни) — накратко, направете всичко, за да подобрите изживяването на вашите потребители и както хората, така и машините на търсачките ще ви благодарят за това по-късно.”