Коя е перфектната формула за on page?


On-page оптимизацията е доста важна, за да можете да дадете правилен старт на сайта си в Google. Ето и някои насоки, които да ви помогнат в да подобрите сайта си в очите на търсещите машини и хората.

1. Пишете висококачествено съдържание
Не само маркетолозите, но и SEO експертите вярват, че съдържанието e крайъгълен камък. Търсачките непрекъснато подобряват своите алгоритми и няма да класират уебсайта ви на челните позиции, ако съдържанието е лошо написано, плагиатствано, има подвеждащи заглавия и т.н. — всичко тук е важно, дори и правописните грешки! Затова се уверете, че качеството на съдържанието ви е безупречно: то трябва да е уникално, да грабва вниманието, първоначално публикувано на вашия уебсайт и да бъде полезно за вашите читатели.

2. Публикувайте последователно
Когато става въпрос за честотата на блоговете ви, трябва да имате предвид, че новото съдържание може драстично да повлияе на класирането. Това е така, защото Google винаги търси новите страници в цялата мрежа, за да ги индексира.
Затова се запитайте – поддържате ли съдържанието си актуално? — но също така имайте предвид, че качеството, а не количеството в крайна сметка е най-важното.

3. Използвайте правилни URL структури
„Правилната“ URL структура означава, че връзката е максимално „четлива“.

4. Оптимизирайте заглавните тагове и мета описанията
Елементарно казано, заглавните тагове са това, което определя заглавието на вашата страница, докато мета описанието е краткото обобщение за тази страница, което се показва в търсачките. Обикновено заглавието ви трябва да е с дължина около 60 знака (в противен случай то ще бъде отрязано от Google), а мета описанието не трябва да надвишава 150 знака.

5. Не забравяйте за форматирането на текста…
Това важи за използването на H1, H2, удебелен шрифт и т.н. — направете вашите статии такива, че да могат да се сканират за SEO машините. Това не е най-важният фактор, но все пак е значимо. В крайна сметка трябва да форматирате текста така, че да постигнете по-добро читателско изживяване (повече за това по-късно).

6. Оптимизиране на изображението
Първо, не забравяйте да използвате правилно име на изображението (лош пример: IMG_1234). И второ, включете Alt Tag, който съдържа описание на това изображение. Основно предназначен да предостави алтернативна информация на вашите изображения, Alt Tag е това, което се взема предвид от SEO машините, когато се опитват да разберат за какво са вашите снимки.

Ако използвате HTML редактор и трябва да се справите с кодове, потърсете този:

<img src=“image.jpg“ alt=“описание на изображението“/>

И в случай, че използвате визуален редактор, трябва да намерите къде е посочен директно Alt Tag. Например, това е мястото, където Alt Tags са в редактора на Styla

Очаквайте и якои други хитрости, коио ще попдобрят вашето on-page представяне на сайта.